Puu-Nurmes kierros
Kierrämme kaunista Puu-Nurmes aluetta kävellen. Opas kertoo alueen historiasta, kauniista rakennuksista, käsityöläisistä ja nykypäivästä.
Kesto n. 1,5 – 2 h.

Vanhan kauppalan kierros
Kävely/Bussi -kierroksella tutustutaan Nurmeksen keskustan ”Vanhaan Kauppalaan” ja ihastellaan Puu-Nurmeksen historiallisesti arvokasta rakennuskantaa ja arkkitehtuuriperintöä. Lopuksi voidaan tehdä tuliaisostoksia Vanhan Kauppalan puodeissa tai nauttia leivoskahvit Vanhan Aseman kahvilassa.
Kesto n.1,5 h. (Ilman ostoksia ja kahvilaa)

Kakaramäkikierros Puu-Nurmeksessa lapsille ja perheille
Karamäkikierroksella tutustutaan Puu-Nurmeksen elämään lapsen silmin 1900-luvulla. Kuulemme juttuja siitä, miten Puu-Nurmeksessa asuttiin ja elettiin. Miten lapset ovat käyneet koulua ja minkälaisia opettajia heillä on ollut. Mitä on leikitty ja harrastettu. Matkalla leikimme vanhoja leikkejä ja kuulemme tarinoita ihmisistä ja eläimistä, sekä opimme nurmekselaisia sananlaskuja ja arvoituksia.
Kesto 1 h.

Bomban talon ja karjalaiskylän opastus
Bomban talon historiaa ja alueen nykypäivää.
Kesto n. 1h.

Evankelisluterilainen kirkko
Suomen viidenneksi suurin uusgoottilainen tiilikirkko valmistui 1897. Kirkkoon mahtuu runsaat 2000 sanankuulijaa. Kirkko vihittiin käyttöönsä 29.8.1897. Sota-aikana 1939-44 sen lähes kaikki ikkunat tuhoutuivat kahteen kertaan, mm Ilmari ja Seppo Launiksen lasimaalaukset vuodelta 1934. Pommien jälkiä on vielä näkyvissä kirkon ulkoseinissä.
Kesto 1 h.

Ortodoksinen kirkko 
Nurmeksen Pyhien apostoli Pietarin ja Paavalin muistolle pyhitetty kirkko.
Kesto n. 0,5 h

Kirkkoharjun kävelykierros
Teemme aikamatkan alueen historiaa. Opas vie kävellen ryhmän kaunista kirkkoharjua pitkin sankarihautausmaalle.
Opas kertoo kolmen kirkon historiasta, Nurmeksen historiallisesti arvokkaimmasta ja vanhimmasta rakennuksesta kirkkoharjun kellotapulista sekä alueen muistomerkeistä.
Kesto n. 1,5 h.

Nurmeksen kaupunkikierros bussilla
Historian havinaa ja nykyisyyttä. Kiinnostavat nähtävyydet, teollisuus ja palvelut Nurmeksessa.
Kesto n. 1 h

Murtovaaran talomuseo Valtimolla
Talomuseo on avoinna tilauksesta. Kesto n. 2h.
Lue lisää: Murtovaaran talomuseo
Kierrokseen voi yhdistää ruokailut/kahvit majatalossa.

Opastettu shoppailukierros Nurmeksessa
Laatua ja paikallisia herkkuja Nurmeksessa
Opastetulla shoppailukierroksella käydään Tesema -sukkatehtaan myymälässä, Sastan tehtaanmyymälässä sekä Porokylän Leipomon myymälässä. Kesto sop. mukaan.

TESEMA sukkatehdas
Tehdas valmistaa sukkia omalla tuotemerkillä sekä  eri tuotemerkeille.  Tehdas on myös suurten yksiköiden, kuten Suomen armeijan sukkatoimittaja. Valmistamme logo- ja liikelahjasukkia esimerkiksi yrityksen tai seuran omalla logolla tai tekstillä.
– Sukkia jokaiseen jalkaan – tervetuloa ostoksille.

SASTA – E. Saastamoinen Oy
Korkealaatuiset ulkoiluvaateet vapaa-aikaan sekä harrastuksiin. Sasta -tuotemerkki on tunnettu erityisesti huippuunsa kehitetyistä metsästysvaatteista. Sastan tehtaanosaston lisäksi E.Saastamoinen myymälä on monipuolinen ja laadukas vaateliike.

POROKYLÄN LEIPOMO
Tuotteet  ovat käsintehtyjä ja kiviarinalla paistettuja. Päätuotteet ovat käsintehdyt ruisleivät, karjalanpiirakat ja kukot. Lisäksi monipuoliset leipä-, pulla- ja konditoriatuotevalikoimat.

Lisäksi päiväretkiä mielenkiintoisiin kohteisiin lähialueille. Esim. Päiväretkiä Kolille ja Lieksan nähtävyyksiin; Eva Ryynäsen Paateriin,  Pielisen museoon.  Päiväpatikoita lähiealueen kansallispuistoihin tai retkeilyalueille;  Tiilikan kansallispuistoon, Hiidenportin kansallispuistoon, Kolille, Ruunaalle jne. Pyydä tarjous retkipaketista.

Opastusten hinta on 90€/h.

Evakkokyläkierros – Opastettu Rasimäen kyläkierros
Rasimäki on suomen suurin siirtokarjalaisten korpeen raivaama asutuskylä (1948). Kylään perustettiin 46 uutta tilaa, samalla Valtimon väkiluku nousi yli tuhannella asukkaalla. Suurin osa kylän asukkaista tuli Suojärveltä.  Matkan varrella on paljon mielenkiintoista nähtävää mm.  erakkomunkin sekä Elomäen tsasounat, omenapuutarha, Tulehmo…

Retken lounas nautitaan majatalo Puukarin Pysäkissä. Majatalossa tarjotaan herkullista ruokaa karjalaista ruokaperinnettä hyödyntäen. Ruoanvalmistuksessa käytetään luonnonmukaisesti tuotettuja raaka-aineita, jotka saadaan suurimmaksi osaksi omalta tilalta. Majatalosta voi myös ostaa kotiin viemisiksi majatalon kuuluisaa luomuruisleipää.

Paluumatkalla shoppaillaan ihanassa, pienen pienessä ostosparatiisissa Marjapaikassa Nuolijärvellä lähellä Majatalo Puukarin Pysäkkiä. Marjapaikka on upea paikka kauniiden lahja- ja sisustustavaroiden ystäville kuin viherpeukaloillekin, tilalla on myös puutarhamyymälä.

Hinta: alk. 40€/hlö. Hinta sis. opastetun retken läpi Rasimäen kylän, Karelia á la carte karjalaisen lounaan Majatalo Puukarin Pysäkissä.
Ryhmille min 16 hlöä. Voimassa: kevät, kesä, syksy sulan maan aikaan.

Varaukset, lisätiedot ja kyselyt:
Äksyt Ämmät
aksyt@aksytammat.fi
Puh. +358 400 877085