”Äksyt Ämmät

Minna Murtonen ja Liisa Klippel perustivat Äksyt Ämmät avoimen yhtiön 90 -luvun puolessa välissä.

Yhtiön nimi on tuonut väärinkäsityksiä, herättänyt hilpeyttä ja runsaasti kysymyksiä sekä jopa pelonsekaisia tunteita vieraitten astuessa sisään toimipaikkaamme Pihlajapuuhun. Olemme kuitenkin ylpeitä nimestä ja jaamme titteliä tarvittaessa muillekin saman henkisille ”äksyille”! Nimen syntyhistoria selittyy erään matkailukurssin annista, johon Minna ja Liisa olivat kaikkea muuta kuin tyytyväisiä.
”Tulimme äkäisiksi tuhlattuamme molemmat kallisarvoista aikaa turhanpäiväisyyksiin. Kurssilla tutustuimme toisiimme paremmin ja huomasimme ajattelevamme matkailumarkkinoinnista samalla tavalla. Kurssin jälkeen päätimme hoitaa hommat itse ja marssimme rekisteröimään nimen sekä perustamaan yritystä. Äkäisistä ämmistä olimme jo rauhoittuneet äksyiksi ämmiksi. Nimen rekisteröinnistä ei koitunut mitään ongelmia. Emme myöskään halunneet kääntää nimeä millekään kielelle, koska suomen kieli herättää huomiota eksoottisuudellaan ja hauskuuttaa ulkomaalaisia asiakkaita, jotka tulevat majataloomme sanakirja kädessä; mitä tämä oikein tarkoittaa?”

Vuonna 2011 yrityksestä tuli osakeyhtiö ja nykyinen omistaja on Minna Murtonen. Hänellä on sesongin aikana useita apulaisia!

”Sydäntämme lähellä ovat ympäristöystävällisyys ja sosiaalinen vastuu. Teemme paljon yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa, ja nautimme luonnossa liikkumisesta.”

Minna
meloo mieluiten ja nauttii ruoan valmistamisesta nuotiolla. Jousiammunta on harrastuksista lähinnä sydäntä. Se on hänelle keino rentoutua, mutta Minna tuo myös mielellään lajin pariin uusia harrastajia. Hän opettaa jousiammuntaa nuorisokeskuksessa sekä pitää jousiammuntakursseja paikkakuntalaisille ja yrityksille.

”Tarjoamme luonnonläheisiä, liikunnallisia lomia; tavallisia luontoelämyksiä, joista matkalaisilla on aikaa nauttia.

Yleisin periaate on, että jos jotain ostetaan, hankitaan hyvää ja laadukasta; luonnontuotteita, laatua ja käsitöitä arvostetaan. Meidän vieraamme etsivät lomaltaan rauhallista ympäristöä, luonnossa liikkumista ja puhdasta ilmaa, he haluavat kohentaa kuntoaan jaksaakseen taas paremmin työelämässä.

Haluamme tehdä retkistä ja lomista mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Päätöksissä otetaan huomioon ympäristölle aiheutuvia haittoja. Periaatteitamme ovat esimerkiksi: julkisten kulkuneuvojen käyttö, paikallisten pienten matkailuyritysten majoitus- ja ruokailupalvelujen suosiminen, lähiruoka sekä tavallisten arkipäiväisten ilojen tarjoaminen; sieniretki, aamiainen ulkona, metsämarjahillot sekä puulämmitteinen sauna.”

Äksyt Ämmät on yli 20-vuotisella taipalellaan saanut useita tunnustuksia ja palkintoja. Kiitos myös yhteistyökumppanien!

*Kunniamaininta 2018; Scandinavian Outdoor Award for Destinations (SOA Destinations)

*Kestävän kehityksen kärkiyritys 2017

  • Perustelut: Äksyt Ämmät on tehnyt määrätietoista työtä jo vuosien ajan kestävän kehityksen eri osa-alueilla. Yrityksellä on käytössä esimerkiksi vieraidensa hiilijalanjäljen kompensointi.

Hiljainen kantele, Suomi 100 vuotta -tuote, 2017

Visit Finlandin Authentic FinRelax Experience (Hiljaiset hetket majataloissa), 2016

Visit Finlandin Culture Finland (Hiljainen kantele), 2016

Suomen paras ruokamatkailutuote, 2015

Nurmeksen Vuoden Yrittäjä, 2015

Pohjois-Karjalan Biosfäärialueen kumppani 2011 lähtien

CSR -ympäristösertifikaatti, vuodesta 2011 lähtien

Karelia à la Carte -Tervetuloa karjalaisen kulinarismin pariin, vuodesta 2011 lähtien

InnoElma palkinto, 2008

Pohjois-Karjalan ympäristöpalkinto, 2007